in ,

Млад мъж създаде тропически рай на 50 км от Варна (СНИМКИ)

Снимка: Ботаническа градина "Маргарита"

Иван Иванов е млад мъж  от Гроздьово, създал градина без аналог у нас в родното си място, която носи името „Маргарита“.

В нея са събрани стотоци видове растения, цветя, вечнозелени храсти, палми, цитруси и кактуси от шест континента, като най-голям брой са от Средиземноморието и южните части на умерения климатичен пояс. Там се намира единствената у нас траншея за отглеждане на цитруси на открито.

Снимка: Ботаническа градина „Маргарита“

Иван започва да се интересува от тропически растения още като ученик, преди 20 години. В начинанието първоначално е сам, а много хора покрай него посрещат идеята му с недоверие. В момента той има екип от доверени хора, които му помагат и по думите му „вършат чудеса“.  Той живее в САЩ, където са занимава с паркоозеленяване, както и с още няколко успешни бизнеса. До него стои плътно и му помага да развива чудната градина неговият бизнес партньор Йордан Гошев.

Снимка: Ботаническа градина „Маргарита“

„Трудно е да постигнеш нещо сам“, казва Иван, който в момента се намира в Гроздьово.

Той се е хванал да покаже, че няма нищо невъзможно, стига да знаеш какво искаш да постигнеш. Успешно се справя с живота между двата континента и ръководенето на ботаническата градина благодарение на хората покрай него. Категоричен е, че никога не би оставил градината си и изоставил родината си.

Снимка: Ботаническа градина „Маргарита“

Първият положен камък в нея е около 1999 година, а от около три години е отворена за посещения на туристи. Първите посетители са били любители на южната флора. Днес туристи от различни националности намират тропическата райска градина на Иван, а той е изненадан как това се случва. Чужденците успяват лесно да се ориентират, тъй като растенията са изписани с латинските им имена.

Градината е създадена да изглежда като Висящите градини на Семирамида. Разположена е на северозападен хълм извън селото, който е терасиран. Мястото е избрано така, че температурата винаги да е с 2 – 3 гардуса по-висока.

Според Иван сега градината и изключително красива заради зреещите цитруси, но през май – юни тя може да бъде видяна в най-голямата си прелест и разнообразие от цветове.

Амбициозният мъж планира и разрастване на градината. Има огромна площ, която ще бъде проектирана и запълнена с нови видове.

Снимка: Ботаническа градина „Маргарита“

Близо хиляда са разновидностите, които се отглеждат в „Маргарита“. Сред най-интересните са уникалният за България вид цитрон, наречен Ръката на Буда, и дафиново растение, което има претенциите да бъде най-голямото в Северна България със своите 8 метра.

Снимка: Ботаническа градина „Маргарита“

Той казва, че за него отглеждането на нетипичните за България растения е изкуство.

Градината е отворена от 1 април до 15 ноември, като тази година, сподели Иван, сезонът се е удължил поради хубавото време и са посрещнали последните туристи в неделя.

Снимка: Facebook

Иван Иванов завършва специалност „История и география“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Дипломната му работа е на тема „Климатични предпоставки за отглеждане на субтропични плодни дървета в България“. Автор е и на книгата „Отглеждане на цитруси на открито в България“. Заклет пътешественик и колекционер на най-редките студеноустойчиви растения от тропиците и субтропиците.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.